lauantai 5. marraskuuta 2011

Kyseenalaistako?

Välillä sitä miettii, että toimiiko oikein vaiko väärin. Niin siis monienkin asioiden suhteen, mutta tässä käsittelen nyt koirien hoitoa. Koen olevani erittäin eläinrakas ihminen ja haluaisin sanoa, että toimin eettisesti oikein yleensäkkin elämässä, mutta varsinkin mitä muihin elollisiin tulee.

Koiran kouluttaminessa tulee väkisinkin mietittyä, että mikä nyt on oikein koiraa kohtaan ja mikä ei. Ja mikä on hyväksi koiralle ja mikä ei. En ole rangaistusten kannalla sitten yhtään, yritän mahdollisuuksien mukaan kouluttaa koiraa palkitsemalla. Yleensä toimiikin hyvin, mutta olen huomannut, että kaikille koirille ei sovellu läheskään samat tekniikat. Meidän terrieri-Sofi esimerkiksi on TOOOSI itsepäinen eikä vähästä hetkahda. Sofi on tosi älykäs ja oppii kovin nopeasti kaikenlaisia temppuja ja on aina innokas harjoittelemaan. Mutta jos se ei jostain asiasta välitä, niin sitä on lähes turha ruveta palkinnoilla innostamaan. Mikään nami ei ole niin hyvä eikä mikään kehu ole niin kiva, että Sofi päättäisi että "hei! tämä onkin hienoa!" jos se kerran on jo päättänyt, että ei kiinnosta.
     Kaikista eniten pään vaivaa meille on aiheuttanut ulkona haukkuminen. Sitten kun se alkaa niin sitä ei saa lakkaan sitten millään kevyellä keinolla. Se ei nää eikä kuule mitään, kun konsertto on lähtenyt käyntiin. - Tämä oli siis tilanne ennen!
     Sitten menin ja ostin Pic´n´paysta koiralle kauko-ohjattavan värinäpannan ja johan on ollut apua! Olen ennen miettinyt että onkohan nämä nyt jotenkin kyseenalaisia kapistuksia, mutta tuossa on vain pieni värinä, joka vastaa jokseenkin kännykän värinää, joten en kyllä koe sitä eläinrääkkäyksenä millään muotoa. Kun Sofi kerran haukahtaa ulkona ja painan kaukosäädintäni sisällä, niin heti rauhoittuu ja katselee vaan hiljaa ohikulkijoita :) Eikä Sofi mitenkään edes pelkää pantaa, tulee aina häntä heiluen luokse kun otan pannan käteen ja laitan kaulaan ennen ulos päästämistä. Että suosittelen lämpimästi mikäli haukkuongelmaa on! :) Värinän lisäksi tuossa pannassa on piippaus ääni, jota voi vaihtoehtoisesti käyttää. Eikä ollut kalliskaan, 35 euroa muistaakseni?
    Mitä itse olette mieltä tällaisesta koulutuksesta? Onko jotain muita vinkkejä haukkumisen lopettamiseen?


Sitten toinen asia, jonka oikeellisuutta mietin, on Milan korvien kanssa puuhaaminen. Shelteillähän pitäisi olla korvat lurpallaan, ei siis saa nousta ylös. Milalla näyttäisi siltä, että korvat ponnahtavat pian ylös ja ohjeenahan siihen on, että korvat liimataan asentoon. Eli korvan kärkeen laitetaan tippa maitoliimaa ja liitetään korvan juureen. Siis karvoihin, ei ihoon!
     Olenko aivan hirveä ihminen kun laitoin liiman tänään Milalle? Ei näytä koiraa haittaavan, mutta pelkäänkin lähinnä muiden paheksuntaa. Kuulosta nimittäin pahalta asialta tuo korvien liimaaminen, vaikka ei itseasissa mielestäni sitä ole. Mitä nyt olen keskustelupalstoja lukenut, niin toiset oikein kauhistelevat sitä.
     Jos ne korvat nimittäin ylös nousevat, niin näyttelyihin ei ainakaan asiaa ole ja suunnitelmissa kuitenkin olisi, että Milan kanssa muutaman kerran näyttelyissä kävisin. Kasvattajakin sitä mieltä, että ehdottomasti korvat liimaukseen. Olen nyt kahden vaiheilla silti, että annanko liiman olla vai otanko pois... Haluaisin kyllä toisaalta pitää, kun sekin sitten harmittaa jos ne korvat sieltä nousevat. Ja kun Milaa ei näytä haittaavan yhtään. Mutta en nyt sitten tiiä......Elikkä tässä kuva ennen ja jälkeen korvien liimauksen. Tuossa ennen kuvassa on korvat itseasissa aika hyvin alhaalla, mutta välillä (varsinkin aamuisin) ne on ihan melkeen pystyssä. Jos esim. vertaatte noihin kuviin, jotka on tossa kaks postatusta alaspäin (4 päivää sitten 1.11.) niin onhan ne aika vaihdilla nousemassa ne korvat...

Muut sheltinomistajat HOI! Onko kokemuksia korvien liimauksesta? Kuulisin nyt tosi mielelläni miten te olette asian kanssa menetelleet ja onko tämä ihan hullujen puuhaa....

Sitten vielä pistän vähän niinkuin itselleni ylös, että Mila oli nyt tänään n. 26-27cm korkea ja se on vasta 2kk ja 2vk vanha. Mahtaako tulla aika korkea, no sen näkee sitten :) Vaikka se on vielä paaaljo Sofia pienempi ja kevyempi, niin ihan kohta on jo saman korkuinen! :)

 * * *

Ja sitten haluan vielä kiittää Annamaria, Peppiä ja Rillaa, joilta sain tämän tunnustuksen :) Kiitos, Olen otettu <3

5 kommenttia:

 1. Netalla en korvia laittanut mitenkään, koska en osannut. Keväällä yhden tutun kanssa yritettiin saada korvia kevyemmiksi liimoilla mutta eihän se siinä vaiheessa enää onnistunut.

  Itsekin olen vähän kahden vaiheilla liimaamisten yms kanssa. Toisaalta haluaisin koiran olevan "luonnollinen" mutta toisaalta näyttelyt kiinnostavat ja niin. Onneksi Netalla on luonnonkorvat, vaikkakin raskaat sellaiset

  VastaaPoista
 2. Mäkin oon miettinyt paljon kaikkia koiran kouluttamiseen liittyviä juttuja, herättävää kyllä pohdintaa. Nastastakin on tulossa todella kovapäinen westie että sietääkin miettiä jo vähän vaihtoehtoja..Ja oon myös huomannut että koirankoulutus on aihe josta saa jopa riitoja aikaiseksi. "sun koirahan se on", jne... Eli kannattanee kyllä mun mielestä pysyä omissa päätöksissään ja valitsemassaan linjassa. :)

  VastaaPoista
 3. Voi eiii -_- kirjotin kauheen romaanin kommentiks, ja sitten osasin möhliä koko jutun, niin katos koko teksti. Nooh, yritetäämpä uudestaan.

  Täältä tulee kokemuksia korvien liimauksesta. Taavin korvat pongahti pystyyn melkeen heti kotiin päästyä, ja aloitin sitten niiden liimauksen. Liimojen kanssa sotkettiin ehkä sinne 10 kk asti(?) jonka jälkeen roikottelin vielä painoja jonkun aikaa, koska en uskaltanut kokeilla pysyvätkö ne vielä vapaasti.
  (liimojen yhteydessä käytettiin muuten myös välillä glyserolia)

  Tulihan sitä monta kertaa mietittyä, että "onko tää sen arvosta?" mutta nyt ei kyllä yhtään kaduta, sillä omasta mielestäni Taaville tuli ihan täydelliset korvat.

  Ja tosiaan, noi suomi24 keskustelut on täynnä niitä, jotka sanoo liimauksen olevan koiran kiduttamista yms. Uskoisin, että näillä henkilöillä ei oo kuitenkaan kovinkaan kokemusta Shelteistä tai Collieista tai ylipäätään koiranäyttelyistä. Hyvähän se on nimettömänä tulla huutelemaan ja osoittelemaan muita sormella.

  Omasta mielestäni liimaus on ok. Onhan se ehkä vähän pinnallista ajatella, että koiran tulee näyttää siltä, mitä rotumääritelmä sanoo, mutta itse ajattelen sen niin, että onhan se sääli, jos myöhemmin tekee mieli mennä näyttelyihin, ja "koirvien takia koira jää kotiin sohvaperunaksi".
  Näyttelyissä ei usein kovinkaan hyvällä katsota pystyjen korvien omaavia yskilöitä, mutta eipä niitä kyllä paljon näyttelyissä näykkään.

  Toisaalta, omien matemaattisten taitojeni mukaan, koska korvien pitäisi olla 1/3 taittuneet, on "pienempi synti" omistaa pystyt korvat, kuin aivan liian painavat. Näyttelyissä kuitenkin hyvin usein näkee painavakorvaisia shelttejä punaisten nauhojen kera.

  Kannustan siis pikku söpöläisen korvien liimausta. Ei sitten jää vaivaamaan myöhemmin, kun on jo liian myöhäistä.

  Mutta haluan kutenkin korostaa, että pystykorvaiset eivät ole yhtään sen huonompia, ja kauniita ovat nekin :) !
  Kyllähän noita koiraharrastuksia on vaikka kuinka, joissa ei pelata koiran ulkomuodolla.

  VastaaPoista
 4. Itse ajattelin aluksi, että tuo korvien liimailu on ihan hullua touhua (ehkä senkin takia, kun ensimmäiset liimaukset oli harvinaisen rumasti tehty). Mutta myöhemmin tulin siihen tulokseen, että kyllä se on ihan okei tehdä niin. Sheltti näyttää sheltiltä, kun korvat on niin kuin pitäisi. :D (mutta ei siis niissä pystykorvaisissakaan ole mitään vikaa :P)

  Sain kuulla moneen kertaa kommentia "miks sä teet noin? Onks tossa nyt mitään järkeä? Ootko ajatellut yhtään miltä sun koirasta tuntuu?" jne.jne. Aluksi olin ehkä hiukan murheissanikin näistä kommenteista, eka oma koira, kun on oli kyseessä. Myöhemmin jätin noi kommentit omaan arvoonsa enkä välittänyt.

  En oo itse hetkeäkään katunut sitä, että aikoinaan Dinan korvat liimailin :) Ja niin monta kertaa olen saanut kuulla vieraiden sanovan "Oi ku sillä on ihanat korvat!" :D

  VastaaPoista
 5. Moikka! Korvien liimaamisesta ei ole koiralle mitään haittaa joten sinun ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa! :) Maitoliimalla korvien liimaaminen on paras tapa saada sheltille kauniit korvat. Ensimmäisen shelttini kohdalla olisin toivonut että joku olisi tullut sanomaan että kannattaa heti liimata korvat (vaikka varmuuden vuoksi), mutta kasvattaja oli painojen kannalla. Nyt tiedän kokemuksesta että painot vain jumppaavat korvia. Nyt "esikoiseni" korvat ovat pystyssä ja taipuvat jopa vähän taaksepäin. Liimaaminen tajuttiin liian myöhään. Shelteissä koko ja korvat ovat niitä suuria ratkaisevia tekijöitä siinä voiko viedä näyttelyyn vaiko ei. Yleensä liimoja kannattaa pitää sinne 8kk-ikään asti tai kunnes kasvu on "pysähtynyt". :)

  VastaaPoista

Iso kiitos kommentista! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittämisen pitäisi auttaa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...