maanantai 20. tammikuuta 2014

Purkaus koiran vaatetuksesta - Pitääkö kylmään tottua?

Joka talvi sitä päätyy lukemaan nettikeskusteluja eläinten vaatetuksesta. Se on yksi aihe, joka yksinkertaisesti saa niskavillan pystyyn allekirjoittaneella! En vain yksinkertaisesti y m m ä r r ä, miksi toiset ihmiset ovat niin kovasti vastaan koirien vaatetusta. Minulle ei riitä perusteluksi, että ei ennenkään tarvittu. Ennen ei tarvittu monia muitakaan asioita, joista nykyään ihmiset nauttivat. Miksei koiran hyvinvointi ja siitä huolehtiminen voisi kehittä yhtälailla?

Itse omistan kaksi rotua, joiden kohdalla on kahtiajakautuneita mielipiteitä pitääkö westiä/shelttiä pukea talvella. Toki se on kovasti koirakohtaista, rodun sisällä on niin paljon erityyppisten turkkien edustajia. Mutta karrikoidusti kysyn, että miksi en pukisi koiralleni kovalla pakkasella vaatetta? Olen lukenut/kuullut myös niinkin inhottavilta kuulostavia mielipiteitä, että koiran voi ja pitää totuttaa kylmään!? Anteeksi mitä?

Miksi ihmeessä koiran pitäisi tottua kylmään?? Ennen koirien oli pakko tottua kylmään, oli turkkia tai ei. Nykyään ei todellakaan. En ymmärrä tuota ajatusta lainkaa. Facebookissa tänään olleessa keskustelussa myös joku sanoi, ettei takkia kannata käyttää turhaan. Mikä on turhaa takinkäyttöä? Ilahdutavan moni kuitenkin oli pukemisen kannalla kyseisessä keskustelussa.

Jotkut myös sanovat, että koira ei tykkää vaatteista. No kuka tykkäisi jos kerran kaksi vuodessa laitetaan päälle jotain mihin ei ole tottunut? Itsestäkin tuntuu paksu talvitakki jäykältä kun sen ensimmäisen kerran laittaa päälle syksyn jälkeen, mutta koira joka ei ole tottunut vaatteeseen tuntee sen tietysti monin kerroin epämukavana. Mutta sekin on täysin tottumiskysymys, kuten hihnassa kulkeminen. Omat koirat on vaatteisiin tottunut ja kulkee ne päällä ongelmitta. Toiset sanoo, että kylmällä tekevät sitten useampia pikkuisia pissalenkkejä päivässä ettei tule kylmä. No joo, mutta miksi? Miksi se on niin hemmetin vaikeaa pukea sitä vaatetta päälle? En vain ymmärrä...

Itse olen sitä mieltä, että mieluummin liikaa päällä kuin liian vähän. Koirasta kyllä näkee, jos sillä on kuuma, mutta vilua ei näe, vasta kun koira oikeasti alkaa olemaan jäässä, se alkaa nostelemaan tassujaan ym. Vanha sanonta "Ei lämmin luita särje" pitää tässäkin paikkansa. Vai keksiikö joku jotain haittaa jos koiralla on lämmin? Kylmästä ja jo pienestä vilusta ja viimasta taas huonoja puolia löytyy vaikka kuinka. Koirahierojalta olen kuullut, kuinka jatkuvasti joutuu avaamaan koirien lihaksia, jotka ovat kylmästi menneet jumiin. Pienikään määrä viimaa ja kylmää ei muutenkaan varmasti tee hyvää kenenkään kropalle, ei koiran eikä ihmisen, mutta miettikää mitä jatkuva päivittäinen kylmä voi aiheuttaa? Varsinkin jos kyseessä on harrastuskoira, ja yhtälailla kotikoirankaan elämästä ei mielestäni tarvitse tieten tahtoen tehdä epämukavaa, jos muitakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Loppuun vielä mainitsen, että turhan pukemisen kannalla en siis minäkään ole. Ja tällä tarkoitan lähinnä ei-lämmittämiseen tarkoitettuja vaatteita ja erilaisia rimpsuja.


Käyttääkö teidät koirat vaatteita? 

Myös eriäviä mielipiteitä saa esittää, lupaan olla lyömättä kenenkään mielipiteitä lyttyyn, nyt kun sain omani sanottua :)

19 kommenttia:

 1. Asiallinen postaus, varsinkin näillä pakkasilla :)
  Lyhkäri (Arttu) käyttää todellakin vaatteita, koska sillä ei ole pohjakarvaa. Eli näin siis meillä.

  Mitä sitten tulee mielipiteisiin, jotka ovat vastaan koiran vaatettamista, niin kannattaa mennä itse vaikkapa vain 5 asteen pakkaseen, kovalla tuulella, pelkkä villapaita päällä ulos. Siinä saa varmasti tuntumaa, miten lyhytkarvaisille koirille käy, jos on vain se "välikerros", mutta ei mitään tuulta ja pakkasta pitävää päällä.

  Onhan niitä rotuja, jotka eivät palele, mutta ihan jokaisella ei ole tilaa hankkia bernhardilaista kotiinsa ;)

  Vielä yksi pointti. Koira on toki eläin, jalostettu luonnonvaraisista elämistä, mutta tottunut elämään ihmisten kanssa sisätiloissa jopa 90 % ajasta. Ei koirakaan karaistu siinä ajassa, joka säähän.

  Olen samaa mieltä, että hepeniin ja koiraa haittaaviin hörhelöihin pukeminen on sitten jo ihan eri juttu. Säälitti, kun katsoin flunssapäiviä tappaakseni yhtä sarjaa, jossa koiralla oli lippalakki sisällä päässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Ja totta, koira elää nykyään suurimman osansa ajasta sisällä (suurin osa koirista siis), ja on vain muutamia rotuja jotka oikeasti on jalostettu tällaisiin pakkasii kun Suomessa usein talvisin esiintyy (esim. Hysky, malamuutti, bernhard, akita yms.)

   Poista
 2. Aamen! Oon sun kans ihan samaa mieltä, en ymmärrä miksi koiran pitäis antaa palella. Dafi on nimenomaan sen mallinen sheltti, ettei se säästä huolimatta kasvata paksua pohjavillaa. Ollaan kyllä kokeiltu kaikki mahdolliset lisät, pituutta tulee turkkiin, mutta pohjavillaa ei. :D

  Näillä -20 pakkasilla meillä koira on ulkona ilman takkia tasan sen aikaa, että käy pikapikaa tarpeillaan. Sekin lähinnä siks, että siinä ajassa se ei ehdi palella. Oon myös sen verran laiska, etten 5min takia jaksa pukea takkia. (Huono syy kyllä...)

  Meillä on hurtan toppatakki, botti ja rukka sademantteli. Ja kaikkia koira pitää ihan mielellään! :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus! Minäkin puen koiralle kyllä takin päälle, jos on huono/kylmä keli ja ollaan vähänkin pitempään kuin sen pissatuksen ajan ulkona. Ja vaikka koiralle ei tulisi kylmä, niin parempi ihan vaan varmuuden vuoksi pukea, kuin että koira palelisi :)

  Hepeniä ja jos koira puetaan ihmiseksi, niin en ymmärrä. Kauheaa esineellistämistä. Koiran pitää antaa olla koira, mutta koiran hyvinvoinnista täytyy huolehtia ja siihen kuuluu myös koiran pitäminen lämpimänä. Nykyajan jalostetut rodut tarvitsevat luultavasti lähes kaikki jotain lämmikettä niskaan, eri asia oli ennen vanhaan, kun ei ollut ns. kotikoiria, vaan ennemminkin paksuturkkisia pihakoiria ja metsästyskoiria yms. :)

  VastaaPoista
 4. Meillä myös herra westielle puen takin ylle kovalla pakkasella, koska hänellä on kovin mitätön pohjavilla. Labbista en oo pukenu, koska sillä on super paksu pohjavilla ollut aina ja se ei ikinä oo palellut. Korvat suojaan paksulla BUFF tuubihuivilla jos oikein paukkuu pakkanen.

  Westielle löytyy kaksi rukan sademanttelia, villa mantteli (tai vois sanoo paita ku siinä on edessä pitkät hiat) ja rukan toppismantteli. En oo herralle löytänyt vielä haalaria, kun on edestä vielä sen verran kapea (nuori poika), että sujahtaa haalaristaan ulos etukautta :D

  Hitsit oon haaveillu tuosta Pompasta, ne näyttää niin hyviltä ja käytännölliseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä just ostin paikallisesta kaupasta eilen molemmille koirilleni hurtan fleecehaalarit kympillä, ei ihan nappikokoa Sofi-westielle löytynyt, vaan hiukan liian pitkät lahkeet. Ajattelin kuitenkin itse koittaa kotona vähän tuunata sitä sopivammaksi, kun niin halvalla vain ja nuo haalarit on kuitenkin käteviä kun mekin mökkeillään ja ollaan siellä ulkona talvellakin.

   Ja Pomppaa voin kyllä suositella, itse olen tykännyt tosi paljon niistä, on niin hyvän malliset ja käytännölliset juurikin :)

   Poista
 5. Täysin samaa mieltä kanssasi! Itselläni on ollut kylmää hyvin sietävä pitkäkarvainen noutaja, jolla paksu pohjavilla, mutta tassut, tassut palelivat suuriruhtinattarellakin. Nyt kun tyttären shletti ja kääpilövillakoira ovat meillä hoviväen ollessa matkoilla, olen huomannut, että ainakaan kääpiövillakoira ei tarkene talvella ilman nuttua. Meillä on täällä paritkin vaatteet Dinalle. Taikasta on vasta suvikkemusta, mutta aika näyttää.

  Lämmintä myös koirille!

  VastaaPoista
 6. PS. Koirat viihtyvät vaatteissa, jos ne istuvat hyvin. Tämä on tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kannattaa panostaa laatuun ja istuvuuteen, muuten on turha ihmetellä miksei koira tykkää vaatteista tai miksi se palelee niistä huolimatta...

   Poista
 7. No ihan just noin. En mäkään voi ymmärtää miksi koirille ei voi kovilla pakkasilla laittaa vähän lämmintä niskaan, eihän mekään värjötellä ulkona vähissä vaatteissa. Ja siks toisekseen, on rotuja joilla on niin vähän villaa, että se on ihan perusteltua laittaa vaatetta niskaan.
  Mulla on tosin kultainen noutaja ja se tarkenee kyllä ilmankin, mutta olen miettinyt sellaisen kurapuvun ostamista, joka helpottaa puhtaana pitämistä loska-aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kurapuvun olen kyllä todennyt käteväksi syksyllä/keväällä kurakelillä ja talvella nuoskakelillä. Jää ne kurat ja lumipaakut kerääntymättä koiran karvoihin :)

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus. Itseäni ihmetyttää tuollaisia keskusteluja lukiessa sekin, miten ihmiset eivät ymmärrä, että koiria on jalostettu aika rankalla kädellä viimeisten vuosikymmenten aikana, mikä on aivan varmasti vaikuttanut koirien turkkeihin ja siihen, miten ne kestävät eri lämpötiloja.

  Meillä Elviiralla ei ole yhtään pohjavillaa, joten kylmä tulee jo viidessäkin pakkasasteessa. Villapaita päällä pärjätään kymppiin tai viiteentoista ja sitten tarvitaan sademantteli villapaidan päälle, niin pysyy kovemmat pakkaset loitolla. Tossut kuuluvat myös vakiovarustukseen, inhottaa katsoa koiria, jotka nostelevat tassujaan kylmissään.

  Venla puolestaan pohjavillallisena ikiliikkujana ei palele, mutta saa samoissa asteissa samat vaatteet niskaan kuin Elvikin. Tossuja tosin ei kaipaa, joten niitä ei ole käytettykään.Todella yksilöllistä siis.

  Ja sekin ärsyttää, kun ihmiset sanovat, että kylmällä tehdään sitten lyhyitä pissalenkkejä. Jos ei koirat muutenkaan saa hihnalenkkiä kummoisempaa liikuntaa, niin eipä tee hyvää koiran päänsisällölle kropasta puhumattakaan tuollainen liikuttaminen. Silläkin on merkitystä tarkenemisen kannalta, miten liikutaan. Kyllä me kävellään -20 asteen pakkasella tunnin melkein parin lenkkejä ilman kylmyyttä, mutta huom. koirat vapaana metsässä/jäällä/pelloilla, ei lyllertämässä minun vauhtiani narun päässä.

  Meillä haalarit varsinkin jää kauppaan (vaikka joskus sade/nuoskakeleillä niitä tekisi mieli käyttääkin), kun Elviira-raukka on mäyräkoiran mallinen westie pitkällä selällä ja Venlalla puolestaan on jalkaa niin paljon, että lahkeet jäävät lyhyeksi :D Mutta ihana garderoobi Sofilla, ihailemme kadehtien! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eihän siinä oo mitään järkeä että pakkasilla käydään vain pikapikaa nurkan takana pissalla ja äkkiä sisälle. Kun kerran vaihtoehtoja on: vaatteet! Jossain nettiartikkelissakin luki ohjeena, että jos on kova talvi niin koiraa ei tarvitse lainkaan lenkittää vaan käydä nopeat pissalenkit. HAH! Koira voi varmasti tosi hyvin kun koko talvi köllötellään neljän seinän sisällä... Ilokseen saa onneksi huomata että joka talvi tuntuu enemmän ja enemmän näkyä noita koiria vaatteet päällä :)

   Poista
 9. Hei!
  Juuri kävin kirjoittamassa ärtyneen kommentin eräälle keskustelupalstalle topikkiin, jossa joku ihmetteli että mitä niitä koiria turhaan lellimään.
  Oma mielipiteeni on, että puetaan ne, joilla on kylmä.

  Paljain tassuin selviämisestä ei kuitenkaan mitään mitaleja jaeta eikä koirien paremmuus riipu kylmänsietokyvystä.

  Meillä on useampia shelttejä, joista yksi tarvitsee tossut tassuihinsa. Takkeja eivät ole käyttäneet. Tähän asti on riittänyt kun laitan tossut, sille yhdelle jo -8 asteessa ja lopuille muutaman asteen kylmemmässä. Aikoinaan minulla oli pikkuinen sheltti, joka käytti kovalla pakkasella haalaria ja tossuja. Lenkit voitiin tehdä ihan normaalisti. Ilman vaatetusta olisimme homehtuneet sisällä viikkokausia.

  VastaaPoista
 10. Hyvä Eeva! Juuri näin kun sanoit! :D Mun koirat osaa pudottaa turkkinsa aina just sopivasti näin talven tullessa, joten niillä ei käytännössä ole yhtään pohjavillaa. Stella on vielä hyvä esimerkki koirasta jolla näyttäisi olevan lämmin turkki, mutta kun turkkia kokeilee niin pohjavilla puuttuu karvanlähdön takia, eli joku asiasta tietämätön voikin ehkä ihmetellä asiaa. Sulo ei kylmyyttä huomaa, mutta Stella kyllä palelee, jos ei takkia pueta. Koirat ovat kuitenkin kotieläimiä, joiden lihasten hyvinvoinnista ei ehkä vielä edes noin 10 vuotta sitten tiedetty läheskään yhtä paljon kuin nyt, joten on todettava että ajat muuttuvat ja nyt kun tuota tietoa on enemmän niin miksei sitä voisi käyttää hyväkseen ja edesauttaa lihasten kylmymistä!? Mun koiralla on aina BOTti takin alla ennen ja jälkeen treenien. Pelkkä BOT ei auta pakkasella :/ Mutta tosiaan, hyvä teksti, oli ilo lukea sitä nyökkäillen ;)

  VastaaPoista
 11. Kiitos Sonia :) Milakin on kivasti ollut kaikki kolme talveaan tähän mennessä hyvin pienessä karvassa ja kesäksi kasvattanut komean turkin ;) Kätevää. Joo Stellala tosiaan näyttää olevan se paksu turkki, mutt eihän se pelkkä päällyskarva lämmitä jos pohjavillat tippuu. Mila on nyt (naku kun on) jäänyt aina sisälle suosiolla kun Sofi menee takapihalle oleilemaan. Lenkille kyllä lähtee mielellään kun heitetään vaatetta niskaan. Mä pidän myös BOT:in päällä Pompan manttelia, mutta hyvin ne mahtuu ja istuu päällekäin Milan päälle, joten ei mitään ongelmaa :)

  VastaaPoista
 12. Amen to this!! Olen NIIIIN samaa mieltä! Tosi hyvä kirjoitus! :)))

  VastaaPoista
 13. Teidät on haastettu! http://nettastage.blogspot.fi/2014/01/kuulumispostaus-liebster-blog.html

  VastaaPoista
 14. Hyvin kirjoitit! Kummastuttaa monen asenne, että "ei ole koiralla ollut tähänkään asti jumeja, niin ei tule jatkossakaan"... Sitten kun kysyy, että miten se on tutkittu, niin ei mitenkään, kun koira ei ole näyttänyt kivuliaalta. Miksi kummassa täytyy odottaa sitä aikaa ensin, että koira kärsii, ja muuttaa toimintatapojaan vasta silloin, kun voisi hyvinkin jo nykyisen tietämyksen valossa ennaltaehkäistä nämä vaivat kokonaan?

  Meillä puetaan turkkirotuisetkin, täydellä turkilla, vaikkeivät mitään varsinaisia vilun merkkejä ole antaneetkaan. Selvästi vain ovat mieluummin ulkona, kulkevat reippaammin ja iloittelevat enemmän, kun talvella on vaatteet päällä, kuin miten menevät ilman vaatetuksia. Jotta kyllä se vaan vaikuttaa. Ja kun koira on onnellinen ja iloinen, olen sitä myös minä! =)

  VastaaPoista

Iso kiitos kommentista! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittämisen pitäisi auttaa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...