torstai 13. marraskuuta 2014

Sofin silmäpaneelin tulos

Ensialkuun Sofin silmätausta nopeasti kerrattuna: Sofilla on siis 2013 todettu kortikaalinen katarakta (harmaakaihi) , jonka vuoksi jätin sen pois jalostuksesta. Tämän vuoden syyskuussa olin kontrollitarkastusessa, jossa se yllättäen saikin terveen diagnoosin. Tästä syystä ilmoittauduin kennelliiton silmäpaneeliin, jossa saisin asialle pisteen.

No 1.11. sitten oltiin Sofin kanssa Tampereella paneelissa. Paikalla taisi olla yhteensä 11 silmätarkastusoikeudet omaavaa eläinlääkäriä, joista kolme tutki Sofin. Tutkimuksen aikana ei saanut omistaja olla paikalla, joten siinä sitten odoteltiin aulassa kun Sofia kuljetettiin huoneesta toiseen, oli kuulemma ollut kiltistä tutkittavana :) Kun tutkimukset oli tehty, saatiin lähteä kotiin odottelemaan vastauksia. 

Pari viikkoa on mennyt pienessä jännityksessä, ja vihdoin tänään oli postiin saapunut kirje, joka sisälti vastakset. Pienoisella jännityksellä avasin kuoren. Kuoressa oli tutkimuskaavake sekä kennelliiton lausunto Sofin silmistä. Heti silmiini pomppasi diagnoosi: Muu katarakta (lievä). No niin, siinä se sitten oli, ajattelin. 

Kuitenkin kun aloin lukemaan lausuntoa, hämmennyin:

"Valkoinen länsiylämaanterrieri

HAPPINESS WHITE BE MY CHANNEL - FI34511/10

Paneelitutkimustulos:

Molempien silmien linsseissä posterioorisessa korteksissa takasuturisaumojen kärjissä nuolenmuotoisesti pääosin pisteistä koostuvat, useassa tasossa olevat sumentumat.

Kohta 15: Muu katarakta (lievä)

Suomen kennelliitto on tiedottanut seuraavaa:

Uusi diagnoosi vähämerkitykselliselle kaihille

Kennelliiton järjestelmään on lisätty oma koodi sellaiselle perinnölliselle kaihille, jonka merkitys koiran kannalta on vähäinen. Koodi ei millään rodulla rajoita koiran käyttöä jalostukseen, mutta diagnoosin saanut koira on syytä parittaa kaihin suhteen terveen yksilön kanssa.
Virallisissa silmätarkastuksissa käytetään Suomessa ECVO-lomaketta (European College of Veterinary Ophthalmologists). Lomakkeeseen on silmätarkastuseläinlääkäreiden aloitteesta lisätty uusi kaihidiagnoosi "muu katarakta". Diagnoosia käytetään kun kyseessä on sellainen perinnöllinen kaihimuoto, jonka merkitys koiran kannalta ja jalostusvalinnassa on vähäinen. Selite jalostusjärjestelmässä on selventävästi "muu vähämerkityksellinen katarakta". 

Jalostustieteellinen toimikunta päätti kokouksessaan 10/2013, että silmätarkastustulos "muu katarakta" ei millään rodulla sulje koiraa jalostuksesta. Rotukohtaisen PEVISA-ohjelman ehdoksi voidaan rotujärjestön esityksestä korkeintaan asettaa, että tällainen koira on paritettava kaihin osalta terveen koiran kanssa."

Yllä siis suora kopionti kennelliiton lausunnosta. Sofin kaihi on siis lievä ja ei juuri vaikuta koiraan. Käytännössäkin olen kyllä huomannut, että Sofin näkökykyvyssä ei ole minkäänlaista viitettä huonontumisesta. Syy, miksi halusin paneeliin mennä, oli että haaveena edelleen oli koiran käyttäminen jalostukseen, mikäli silmätilanne sen sallisi. Tästä nyt ei ihan suoranaista tervettä diagnoosia tullut, mutta aukaisi tämän kuitenkin Sofille taas portit jalostukseen käyttöön. Harkitsen asiaa vielä, mutta mikäli ne pennut teen, niin ne tulee syntymään keväällä, jolloin alkaa olemaan viimeiset hetket Sofin pennutukselle iän vuoksi. Uroksen etsintäkin olisi vielä edessä. Katsotaan miten käy, paljon on pohdittavaa ja aikaa rajallisesti :)

Olen kuitenkin iloinen tästä tuloksesta. Sofin näkö tulee pysymään, ja mahdollisuudet pennuillekin vielä on. Haluaisin Sofia jalostukseen käyttää, koska se on yleisesti terve koira ja westeillä kuitenkin tuota allergiaakin on ihan älyttömästi, mutta Sofilla tai Lunalla (emä) tai Nellalla (emänemä) sitä ei ole. Lisäksi Sofilla on paljon hyviä ominaisuuksia, mm terve rakenne, hyvä turkki & rodunomainen luonne. 

Jään nyt siis pohtimaan tätä asiaa, ja selvittelemään urosvaihtoehtoja. Huomisesta eteenpäin koiran menevätkin "mummulaan" hoitoon, kun lähdemme tuon miekkosen kanssa kohti Thaimaata :) Kuullaan! :)

7 kommenttia:

 1. Onko Sofia kuvattu luuston osalta? Hienoa, että silmissä ei ollut pahempaa ongelmaa!:)

  VastaaPoista
 2. Ei ole Sofia kuvattu, vain polvet, silmät ja sydän on tutkittu. Westejä ei yleisesti ottaen kuvailla (kuten varmasti tiedätkin), eikä rotujärjestö sitä edellytä, mutta olisihan se tietysti aina plussaa. Sofilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista oireilua esim, lonkissa, kyynärissä tai selässä. Joskus olen kyllä miettinyt kuvauttamista muuten vaan, mutta en ole sitä ainakaan vielä tehnyt.

  Joo, olen huojentunut siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, hienoa kumminkin, että olet miettinyt kuvauttamista. Omasta mielestäni yksikin tulos lisää westien lonkka- ja kyynärä tilastoihin on aina vain plussaa. Musta olisi myös hienoa, jos rotujärjestö ottaisi tässä asiassa askeleen eteenpäin ja alkaisi susoitella jalostukseen käytettäville koirille kuvia, mutta tämä on vain mun mielipide. Mutta hienoa, että silmät, polvet ja sydän on kaikki terveet. Itselle tulee aina huojentunut olo, kun koira on tutkittu ja se on terve!:)

   Poista
 3. Hienoja uutisia, voisikohan tässä kohtaa sanoa "onneksi olkoon"... :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa, et silmissä ei pahinta mahdollista sitten ollutkaan! :)
  PS. Se, et koira ei oireile, ei tarkoita etteikö se voisi olla rikki ;) Toki tän varmasti tiedätkin, mutta mulle pistää tällaiset jutut aina silmään, kun oma koira rikkinäinen on ja sitä ei päälle päin voisi huomata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai tiedän, ja koiran terveys on asia joka on itselle erittäin tärkeä. Westeiltä vain ei yleisesti ottaen kuvata luustoa, joten en nyt haluaisi että minua leimataan esimerkiksi vastuuttomaksi kasvattajaksi sen vuoksi ettei ole kuvattu. Sanoin tuossa ehkä tyhmästi tosin ja ottaa se vähän itseäkin silmään :D

   Poista
  2. Sitä arvelinkin et tiedät, kyllä susta on sellaisen kuvan saanut blogin välityksellä muutenkin :) Pikkukoirilta ei tosiaan valitettavasti kuvailla oikein mitään, mutta en minä ainakaan ole vastuuttomaksi kasvattajaksi ketään leimaamassa, vaikka itse PEVISAan kuulumattomatkin kuvauttaisin. Koska rotujärjestö ei kuvauttamista vaadi, niin eihän sitä kenenkään tosiaan ole pakko tehdä. :)

   Asian vierestä: se, mikä mua naurattaa (ja kyllä ärsyttääkin) on et moni on shelteistä sanonut ettei ne oo kovin perusterveitä kun selästä löytyy LTV:tä ja on lonkkavikaa ja kyynäräongelmia, mut sit näiden ihmisten omilta roduilta (jotka on yleisesti just jotain pikkukoiria, esim. russeleita) ei edes kuvata luustoa :D

   Anyways, tsemppiä mahdollisiin pentusuunnitelmiin! :)

   Poista

Iso kiitos kommentista! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittämisen pitäisi auttaa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...